Jump to content

Recommended Posts

Jon    0

I recently purchased a SSA Evil 18in sub, and a 3k rms amp. my first ever real set up so im pretty new to car audio. but i have a question and in need of advice. when i turn up the volume it almost sounds like the subwoofer is bottoming out or making a clicking noise. is this normal or do i need to lower the power on it. or  is there more to it than just that?

Share this post


Link to post
Share on other sites
AXEHAMMER    8

Could be a ton of different things. That being said if a sub is making any noise other than bass something is up. Leaks in box, bad port area etc.  Someone with more experience can chime in but i wouldnt push it with that noise.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ManzKea    27

Try to turn your gain all the way down. What's the max volume of your head unit? Go to a little less than 3/4 of max and slowly turn your gain, or input level up. Idk what your electrical and all that is like so try to stay less than half way up on the gain. And turn the bass boost to zero. It's uselesss and false leading you into thinking your sub is getting louder. I ordered a pair of 12s and I'm excited to see what they are all about .hope it sounds better 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aaron Clinton    1,913

How was the gain initially set?  Are there any leaks around the gasket?  Where is your SSF set?  What are you tuned to? How big is the box?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Similar Content

    • By Jon
      I recently purchased a SSA Evil 18in sub, and a 3k rms amp. my first ever real set up so im pretty new to car audio. but i have a question and in need of advice. when i turn up the volume it almost sounds like the subwoofer is bottoming out or making a clicking noise. is this normal or do i need to lower the power on it. or  is there more to it than just that?
    • By Keegs94
      Hello everybody, new to the forum so hopefully I'm posting this in the right place. I just placed an order last week and my order says awaiting shipping. I saw there was a build time of 3 weeks for the evil 18, is that a current build time or an approximation? Also what are some opinions on the 4500.1 soundquebed amp? Can the evil take more or will this be a good long term amp? Should I break the sub in at 3k rms for a few weeks let the spiders loosen up or can I wire it down to 1 ohm right off the bat
       
      thanks
    • By spanky1975
      I am trying to run the auto-eq on my unit. I keep getting an error message for outside noise.

      I am running in 3-way active mode. Internal amp is turned off. I did reset the head unit and tried again and still had the same error. I am performing the auto-eq in a very quiet closed garage.

      Any suggestions or help is greatly appreciated.
  • Who's Online   2 Members, 0 Anonymous, 27 Guests (See full list)

  • Recently Browsing

    No registered users viewing this page.

×